London Olympic Parks: North Park

By on January 2, 2011.

The Olympic Park Legacy Company has announced the winners of the design competition that will finalize the Queen Elizabeth Olympic Park in East London. The park is split into two areas, the north and the south park, each hosting a different design competition to prepare for the 2012 London Olympic Games. Erect Architects and James Corner have been appointed to refine the spaces around the built Olympic venues and also sustain the area after the Olympic Games have past.

NORTH PARK
London’s own Erect Architects will be designing the north area, a 2-acre park that will provide London with an understanding of its ecological heritage and educational playgrounds for all ages. The park’s “unfurling leaf” landform design builds on the existing sculptural topography, integrating a community hub at the hinge point of the geometries. This pivotal point in the design easily draws your focus to the main social area and provides extensive views to the rest of the Olympic Venues, the River Lea and the city of London.

What is unique about this entry that separates it from the other submitted projects was the incorporation of multi-use spaces, ecological heritage and engaging active learning facilities. The community hub encourages you to spill out into the nearby outdoor spaces, ranging from intimate stepped seating to a large event lawn for passive and gathering uses. The other areas of the park display the area’s ecological heritage, mimicking the pristine natural river landscape with strolling paths throughout, ending at the River Lea. Following the spine of the “unfurling leaf” reveals the parks other amenities which each tell a unique story of the native ecosystems of the site. This includes a sand/water play area, large scale swings, rock landscapes for climbing and bug hotels to unite active play with a specific ecological story.

The community hub focuses on environmental performance including a biodiversity roof that covers a portion of the building and spreads to nearby landforms. The other parts of the building contain solar photovoltaic panels as well as a natural ventilation system to control thermal environments of the entire building.

COST: The projected cost of the project is between £3-5 Million or $5-8 Million.

Image Source: Malcolm Reading

Stay tuned for our profile of the South Park.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.